Šta je StarT?

Naš moto: „Učenje je dijeljenje!“

StarT poziva škole, vrtiće, grupe vannastavnih aktivnosti i porodice , kao i druge zainteresovane institucije i grupe, uključujući medije, da nam se pridruže u dijeljenju radosti zajedničkog učenja!

StarT je primio međunarodnu nagradu „Global Best Avards 2018“ kao najbolja inicijativa za STEM obrazovanje kojom se premošćuje jaz između obrazovanja i radnog života u Evropi (STEM: nauka, tehnologija, inženjering i matematika) na IPN2018.

U međunarodnom StarT-u, zajednice za učenje dobijaju podršku, priznanja i nagrade za izvođenje interdisciplinarnog , kolaborativnog učenja zasnovanog na projektima.

Međunarodno StarT takmičenje ima dvije kategorije:

- Projekti đece i mladih (3-19 godina)

- Najbolje obrazovne prakse edukatora  (nastavnici, instruktori, roditelji…)

Svako može  da učestvuje sa izvještajima o svom radu u obliku kratkih video zapisa i sažetih dnevnika (projekata) ili kratkih video zapisa i opsežnih pisanih opisa (najbolje prakse). Tema projekata je bez izbora; uslovan zahtjev je veza sa naukom, tehnologijom ili matematikom i jedna od StarT tema . U kriterijumima ocjenjivanja ističe se aktivna uloga učenika/učesnika, saradnja i interdisciplinarnost. Prijavite se za StarT 2020-2021 !

StarT program uključuje i StarT događaje ( StarT Dani , StarT festivali , međunarodno javno glasanje i Međunarodni LUMA StarT Gala ), virtuelni naučni klub, i saradnju sa StarT ambasadorima, korporacijama i univerzitetima. Čak imamo i zvanične StarT partnerske zemlje u kojima se StarT organizuje na nacionalnom nivou.

U StarT-u svaki pojedinac može biti zvijezda kroz timski rad.Dobro došli!